Over Brass Fest forever

Een samenwerking tussen een herriemenie en een poppodium ligt niet direct voor de hand. Toch hebben Miserabel en de Nieuwe Nor elkaar gevonden in de organisatie van een festival en concertreeks. Brass Fest Forever is een nieuw blaasmuziekfestival dat op 10 en 11 september 2021 voor het eerst plaatsvond in Heerlen.

Zaate Herriemenie Miserabel wilde wel eens wat anders: een volledig concert geven in een poppodium. Met die gedachte stapten twee leden van Miserabel in september 2019 naar de Nieuwe Nor. “We wilden een stevig programma met échte gitaren en rappers waarmee we een nieuw, jonger publiek bereiken”, aldus frontman Louis Bonné. Programmeur Kees van den Berg van de Nieuwe Nor had er direct wel oren naar: “We programmeren al jaren regelmatig brassbands, van de Amerikaanse hiphopfanfare Youngblood Brass Band tot een hele rits aan opkomende Nederlandse talenten als Jungle By Night, Gallowstreet, enz. Dat Miserabel zichzelf wilde uitdagen en vernieuwen sprak ons direct aan.” Een datum werd geprikt en de voorbereiden waren in volle gang toen Covid-19 roet in het eten gooide en het concert niet kon doorgaan. Maar het contact tussen Miserabel en de Nieuwe Nor was gelegd, en op regelmatige basis werden er plannen gesmeed.

Zo ontstond het idee voor een festival, Brass Fest Forever, waarop Miserabel zelf haar concert zou kunnen doen én in samenwerking met de Nieuwe Nor een totaalprogramma zou kunnen opzetten. Qua naam en opzet is het festival geïnspireerd op zowel het grootste blaasmuziekfestival ter wereld, Woodstock der Blasmusik in Oostenrijk, als het Heerlense breakdance-festival The Notorious IBE. Op The Notorious IBE komt de hele breakdance wereld samen op straat in Heerlen onder het mom van: Iedereen kan meedoen! “En precies dát moest de opzet van ons festival worden”, aldus Louis, “want brassmuziek is net breakdance: voor iedereen en op straat!”. Brass Fest Forever is een festival voor jong en oud, ook bedoeld om jongeren weer te interesseren voor blaasmuziek. Met de ondersteuning van het door VSB Fonds opgezette Frisse Wind Heerlen realiseert Miserabel momenteel haar eigen show, waar de Nieuwe Nor voorziet in ondersteuning op het gebied van het programma en marketing.

De ambitie van Miserabel en de Nieuwe Nor eindigde niet in september 2021. Het festival kreeg een binnen-editie in de nieuwe, grote zaal van de Nieuwe Nor in april 2022 en moet de komende drie jaren doorgroeien tot een volwaardig driedaags festival met meer ruimte voor publieksparticipatie en een sterke connectie met de binnenstad van Heerlen. In september 2022 zal de derde editie van het Brass Fest Forever plaatsvinden!.

contact

Email: info@brassfestforever.nl
Facebook: Brass Fest Forever
Instagram: Brass Fest Forever

#brassfestforever #ikbenmiserabel

partners