Info 17 en 18 sep

Blaasmuziekfeest voor iedereen in Heerlen-centrum Miserabel en Nieuwe Nor organiseren binnen- en buitenfestival Brass Fest Forever op 16 en 17 september.

Een blaasmuziekfestival voor iedereen. Dat wordt Brass Fest Forever op 16 en 17 september in het centrum van Heerlen. Er zijn optredens van o.a. Shantel and Bucovina Club Orkestar, Boban Markovic en New Cool Collective, een reeks buiten-concerten en een groot samenspel van diverse brassbands, muziekfilms in Royal Theater Heerlen en er worden cross-overs gelegd met taal en hiphop. De organisatie van het blaasmuziekfestival is een samenwerking tussen Miserabel en poppodium Nieuwe Nor.

Op vrijdag 16 en zaterdag 17 september presenteren Miserabel en de Nieuwe Nor voor de derde keer Brass Fest Forever in Heerlen. Na twee kleine edities nu een groot evenement met als doel om nieuw jong publiek in aanraking te brengen met blaasmuziek. Op het festival zijn de resultaten te horen van een aantal trajecten waarbij jongeren met een nummer van Miserabel aan de slag zijn gegaan. Samples van het nummer ‘Memorabel’ werden door een aantal producers omgezet in een hiphop-track en van rap voorzien door meerdere rappers. Ook was er een tekstwedstrijd waarvan de winnaar op 17 september wordt uitgeroepen.
Het programma beslaat twee dagen, met op vrijdag 16 september een optreden van ‘de koning van de Balkan-trompet’ Boban Markovic in de Limburgzaal van Theater Heerlen en de vertoning van de film Casablanca Beats in en i.s.m. Royal Theater Heerlen. De hoofd-festivaldag is zaterdag 17 september, wanneer het festival overdag gratis programma biedt op en rond het Pancratiusplein en op het Schelmenhofje. Daarbij sluit het programma van Brass Fest Forever aan op de Open Dag van Schunck. Vanaf 14:00 uur spelen er vijf brassbands, waaronder Brassa, een all-female brassband uit Utrecht, maar ook de New Orleans Brass Connection uit Maastricht.

Alle deelnemende brassbands komen, aangevuld met een aantal jeugdorkesten die ’s middags een workshop volgen, om 16:30 uur samen voor een groot samenspel van meer dan 100 muzikanten. Dat kunnen er nóg meer worden, want iedereen is welkom om – met blaas- of percussie-instrument – aan te sluiten! ’s Avonds concentreert het programma zich in de Nieuwe Nor, waar optredens zijn van de hoofd-acts van het festival, Shantel & Bucovina Club Orkestar en New Cool Collective.

Ook is er weer een film, ‘Ray’, die wordt vertoond in Royal Theater Heerlen. De kaartverkoop voor Brass Fest Forever is gestart via de kanalen van de Nieuwe Nor. Er zijn passe-partouts beschikbaar waarmee het volledige festival te bezoeken is, maar ook zijn de verschillende festival-onderdelen los te bezoeken. Het programma op het Pancratiusplein en Schelmenhofje op zaterdag 17 september overdag is gratis toegankelijk.

Over Brass Fest forever

Een samenwerking tussen een herriemenie en een poppodium ligt niet direct voor de hand. Toch hebben Miserabel en de Nieuwe Nor elkaar gevonden in de organisatie van een festival en concertreeks. Brass Fest Forever is een nieuw blaasmuziekfestival dat op 10 en 11 september 2021 voor het eerst plaatsvond in Heerlen.

Zaate Herriemenie Miserabel wilde wel eens wat anders: een volledig concert geven in een poppodium. Met die gedachte stapten twee leden van Miserabel in september 2019 naar de Nieuwe Nor. “We wilden een stevig programma met échte gitaren en rappers waarmee we een nieuw, jonger publiek bereiken”, aldus frontman Louis Bonné. Programmeur Kees van den Berg van de Nieuwe Nor had er direct wel oren naar: “We programmeren al jaren regelmatig brassbands, van de Amerikaanse hiphopfanfare Youngblood Brass Band tot een hele rits aan opkomende Nederlandse talenten als Jungle By Night, Gallowstreet, enz. Dat Miserabel zichzelf wilde uitdagen en vernieuwen sprak ons direct aan.” Een datum werd geprikt en de voorbereiden waren in volle gang toen Covid-19 roet in het eten gooide en het concert niet kon doorgaan. Maar het contact tussen Miserabel en de Nieuwe Nor was gelegd, en op regelmatige basis werden er plannen gesmeed.

Zo ontstond het idee voor een festival, Brass Fest Forever, waarop Miserabel zelf haar concert zou kunnen doen én in samenwerking met de Nieuwe Nor een totaalprogramma zou kunnen opzetten. Qua naam en opzet is het festival geïnspireerd op zowel het grootste blaasmuziekfestival ter wereld, Woodstock der Blasmusik in Oostenrijk, als het Heerlense breakdance-festival The Notorious IBE. Op The Notorious IBE komt de hele breakdance wereld samen op straat in Heerlen onder het mom van: Iedereen kan meedoen! “En precies dát moest de opzet van ons festival worden”, aldus Louis, “want brassmuziek is net breakdance: voor iedereen en op straat!”. Brass Fest Forever is een festival voor jong en oud, ook bedoeld om jongeren weer te interesseren voor blaasmuziek. Met de ondersteuning van het door VSB Fonds opgezette Frisse Wind Heerlen realiseert Miserabel momenteel haar eigen show, waar de Nieuwe Nor voorziet in ondersteuning op het gebied van het programma en marketing.

De ambitie van Miserabel en de Nieuwe Nor eindigde niet in september 2021. Het festival kreeg een binnen-editie in de nieuwe, grote zaal van de Nieuwe Nor in april 2022 en moet de komende drie jaren doorgroeien tot een volwaardig driedaags festival met meer ruimte voor publieksparticipatie en een sterke connectie met de binnenstad van Heerlen. In september 2022 zal de derde editie van het Brass Fest Forever plaatsvinden!.

contact

Email: info@brassfestforever.nl
Facebook: Brass Fest Forever
Instagram: Brass Fest Forever

#brassfestforever #ikbenmiserabel

partners